První řemeslo - architekt a stavitel

Jeden starý otřepaný vtip tvrdí, že nejstarším řemeslem je právě to, o kterém se spíše nemluví, ale díky kterému určitě nikdy nevymřeme. Mám odlišný názor.  Domnívám se, že prvním řemeslem člověka nebyl ani sběr nebo lov.

První člověk  se nejprve musel stát architektem!

Jeho prvním úkolem bylo vymyslet způsob, jak se ochránit před nepřízní počasí. Od myšlenek architekta pak přešel k činům stavitele. Nalámal větve, ze kterých vytvořil první zastřešení. Tehdy se zrodil   homo sapiens – architekt, stavitel. Ten potom, až v pohodlí a bezpečí svého domova mohl uvažovat, co si dát k snědku a jakým způsobem si potravu obstarat. No, a to první zmiňované téma mohlo přijít na řadu až potom.

Ale vraťme se z historie do současnosti a k tématu tohoto blogu, kterým je:

VYTVOŘENÍ VLASTNÍHO DOMOVA

Budeme diskutovat o optimálním uspořádání bytu nebo rodinného domu, o jednotlivých místnostech a jejich účelném vzájemném uspořádání, které je podmínkou pro pohodlné bydlení. Zamyslíme se nad členěním dispozice bytu nebo rodinného domu na zóny návštěvnické a privátní. Zaměříme se na interiérové zařízení jednotlivých místností, na jejich orientaci vůči světovým stranám (kdy nás slunce blaží a kdy obtěžuje). Budeme diskutovat o barevnosti interiéru a možnostmi, jak dosáhnout pohody a útulnosti našeho domova. Zmíníme se chybách, kterých je možné se vyvarovat.

Motto:

Svůj byt nebo dům netvoříme jen pro tento den. Měl by dobře sloužit za deset, dvacet i více let nejen nám, ale i těm, kteří se teprve narodí. Dům není tvořen jen podlahou, zdmi a stropem v kombinaci s okny a dveřmi. Dům, který má být naším domovem je především příjemným a účelným interiérem, který je teprve následně  podlahou, zdmi a stropem obalen.

Ing. arch. Jiří Vrbík

Oslunění Prohlížím si v časopisu fotografie nádherného moderního rodinného domu. Dům

Teorie ulity Jako mladý architekt, začínající nesměle i svou soukromou praxi

Krb a televize Rád si prohlížím projekty rodinných domů. Překvapuje mě,

Příhody z projektování I. - 2.díl Stav před zahájením projekčních prací: Základy