Oslunění

Prohlížím si v časopisu fotografie nádherného moderního rodinného domu. Dům je volně stojící na pěkném nepříliš velkém pozemku. Nic nebrání optimálnímu řešení. Řešení je opravdu velkorysé, místnosti jsou prostorné, otevřené schodiště vede přes tři poschodí, obývací pokoj je s krbem a galerií, v patře řada ložnic a koupelen, vše tak jak má být. Skvělá kompozice fasád, hezký tvar domu, cena, no, 10 miliónů nejméně. Při druhém, podrobnějším pohledu je můj dojem jiný. Všechna okna obytných místností jsou orientována na západ. Nejen obývací pokoj, jídelna a kuchyň, ale i všechny ložnice. Jenom v jižní fasádě je  jedno okno do obývacího pokoje. Okno je úzké a má vysoký parapet. Východní a severní fasáda je téměř bez oken. Tak to jsem z toho jelen. Znovu pročítám text a nacházím autorovo vysvětlení: „Směrem na západ se otevírá nádherný výhled na panorama města.“

Proč ne, ale co slunce? Proč má téměř celý den interiér domu tonout ve stínu vlastních stěn a teprve odpoledne je prozářen zapadajícím sluncem?

Jistě můžeme souhlasit s orientací obývacího pokoje na západ. Takové řešení je optimální. U dalších místností je orientace na západ problematická. Pěkný výhled z obývacího pokoje určitě oceníme. U ložnic výhled není tak důležitý. Významnější je orientace ložnice vůči světovým stranám. Ložnice orientovaná na západ je osluněna odpoledním a večerním sluncem. Usínání v přehřáté ložnici není příjemné. Jistě lze tento problém vyřešit klimatizací – vhodnější je orientovat ložnice na východní stranu domu. Miluji rána, kdy mne budí vycházející slunce, jehož paprsky postupně prosvětlují ložnici. Večer je ložnice v hlubokém stínu a je tu příjemně chladno. Opravdu nechci používat klimatizaci, když stačí tak málo.

Odpolední  slunce v kuchyni není nezbytné. Příprava snídaně, kdy ranní slunce proniká i do kuchyně je jistě příjemnější. Stejně tak snídaně v jídelně osvětlené ranním sluncem je milým začátkem dne. Mohu-li si vybrat a jako manažer projektu svého domu jistě mohu, volím kuchyň na severovýchod, jídelnu na východní, popř. jihovýchodní stranu.

 

Dávám přednost orientaci obytných místností na všechny světové strany kromě severní. Takový dům nabízí po celý den v chladném počasí prosluněná a prohřátá místa pobytu a v teplém počasí místa naopak zastíněná. Dům s okny orientovanými jen na jednu stranu takovou možnost nenabízí.

Jiří Vrbík

Příhody z projektování I. - 2.díl Stav před zahájením projekčních prací: Základy

Výběr místa pro stavbu RD Výběr dobrého místa pro stavbu našeho

První řemeslo - architekt a stavitel Jeden starý otřepaný vtip tvrdí,

Spíž neboli sklad potravin Spíž je nezbytnou součástí rodinného domu, její