Krb a televize

Rád si prohlížím projekty rodinných domů. Překvapuje mě, jak často narážím na opakující se nedostatek – v návrzích není uspokojivě řešeno umístění televize. V obývacím pokoji bývá často navržen krb, ale je obtížné najít vyhovující místo pro televizi tak, aby televize i krb byly  v optimální poloze vůči sedačce.

Uspořádání  č. 1

Televize je vedle krbu – tohle řešení považuji za nevhodné

Zkuste si představit příjemný zimní večer. V krbu plápolá oheň, v televizi umístěné vedle krbu sledujete napínavý thriller „Skleněné peklo aneb Požár mrakodrapu“. Plameny plápolají tu i onde, dojmy se násobí, … no, moc velký požitek to asi není.

Uspořádání č. 2

Televize a krb jsou na protějších stěnách pokoje – tohle řešení je zcela nevhodné

Jednou jsem navrhoval interiér obývacího pokoje. Vše bylo dané, vše bylo jasné. Dům již stál podle velkorysého návrhu. Obývací pokoj byl pěkný, prostorný s kuchyňským koutem, jídelním koutem, otevřeným schodištěm a galerií. Po stranách obývacího pokoje byly navrženy velké prosklené stěny. Volně stojící krb vedle schodiště vhodně odděloval kuchyňskou a obývací část. Pro televizi zbyla jen jediná stěna bez oken. Po doplnění pokoje sedací soupravou vyvstal problém: krb byl na protilehlé straně pokoje než televize. Klient byl přesto spokojený. To, že při sledování televize má krb v zádech, mu nevadilo.

Uspořádání č. 3

Televize a krb jsou na sousedících stěnách pokoje – nejvhodnější řešení

Toto řešení se mi osvědčilo – osa televize svírá s osou krbu pravý úhel.. Průsečík obou os je pak v centru prostoru vymezeného sedacím nábytkem, nejlépe přesně uprostřed konferenčního stolku. Jednoduše řečeno, dívám-li se ze sedačky na televizi, je krb na pravé nebo levé stěně pokoje. Okna a dveře v pokoji pak umisťuji tak, aby toto schéma zůstalo zachováno. Při tomto uspořádání je možné pohodlně sledovat televizi aniž by nás obtěžovalo světlo planoucího krbu.

Závěr

Řídím se proto pravidlem navrhovat  rodinný dům současně i s interiérem. Týká se to nejen obývacího pokoje, ale všech ostatních místností. I zde je nutné promyslet rozmístění nábytku tak, aby byl v souladu s rozmístěním oken a dveří. Vraťme se k obývacímu pokoji. Prostorové požadavky dnešních televizních obrazovek, které se blíží spíše domácím kinům, nelze dořešit dodatečně, až když dům stojí. Také nelze v místnosti libovolně umisťovat krb, protože je vázán na komín. Optimální poloha komína v našich zeměpisných podmínkách je určitě uprostřed domu, ne při obvodové stěně a krb by měl být tedy situován při středové stěně domu. Komín umístěný na obvodové stěně domu promrzá, jeho vyhřátí trvá déle a nemá proto dobrý tah. Inspiraci pro umístění komínů do štítových stěn domu nehledejme v Anglii nebo v jižních krajinách Evropy – podnebí je tam přece jen teplejší a tento problém neznají.

pastedGraphic.png

Ing. arch. Jiří vrbík

Barevnost v exteriéru Procházím-li některými čtvrtěmi některých měst, jímá mě závrať

Tvar střechy RD Mnoho investorů se domnívá, že volba tvaru střechy

Teorie ulity Jako mladý architekt, začínající nesměle i svou soukromou praxi

Oslunění Prohlížím si v časopisu fotografie nádherného moderního rodinného domu. Dům